آهن اسفنجی
آهن اسفنجی چیست؟
آهن اسفنجی از احیای مستقیم سنگ آهن (Direct Reduced Iron) بدست آمده و طی عملیات احیای بی واسطه، بدون نیاز به ذوب سنگ آهن، اکسیژن آن حذف میگردد. در این روش گندله سنگ آهن که دارای عیار ۶۷% میباشد احیا گردیده و حاصل آن آهن اسفنجی (گندله متخلخل) بدست میآید.
آهن اسفنجی پس از ذوب و احیا در فولاد سازی، در فرآیند ریخته گری به شکل محصولات مورد نیاز در میآید و به سه شکل اسلب (تختال)، بیلت (شمش) و میلگرد مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربرد آهن اسفنجی
یکی از مهمترین کاربردهای آهن اسفنجی در کورههای القائی و تولید آهن و فولاد خام می باشد. میتوان گفت که استفاده از آهن اسفنجی، در کوره های القائی قادر است که نزدیک به ۵۰ درصد، جایگزین قراضه شود. ولی کاربرد آن در کوره القایی، نیازمند دانش فنی و تجربه می باشد. همچنین استفاده از آهن اسفنجی تحولی بزرگ در ریخته گری مداوم صنعت فولاد می باشد. تقریبا در همه روشهای تولید فولاد استفاده از آن مقدور می باشد. بسیاری از واحدهای کوچک و بزرگ تولید فولاد در کشور از این روشها استفاده میکنند. ایران منابع طبیعی در دسترس تری برای احیای مستقیم دارد. آهن اسفنجی جایگزین مناسبی برای ضایعات آهن میباشد، بنابراین درصد بالایی از مواد اولیه جهت تامین ذوب مورد نیاز واحدهای فولادسازی را میتوان به جای استفاده از ضایعات، از طریق آهن اسفنجی تامین کرد.